foto1
foto1
foto1
foto1
foto1 "FITA , van het Franse Fédération Internationale de Tir à l'Arc, is de internationale, overkoepelende organisatie voor het boogschieten. Er zijn 134 nationale verenigingen bij aangesloten, waaronder de Nederlandse Handboogbond (NHB). De FITA is als organisatie erkend door het Internationaal Olympisch Comité. Het hoofdkantoor is gevestigd in Lausanne.

 

 

FITA werd opgericht in Polen op 4 september 1931 door de landen Frankrijk, Hongarije, Italië, Polen, Tsjecho-Slowakije, de Verenigde Staten en Zweden. Doel van de organisatie was reguliere kampioenschappen te starten en om boogschieten terug te krijgen op de Olympische Spelen (waar het sinds 1920 geen onderdeel meer was). Pas in 1972 werd boogschieten, mede dankzij FITA, geherintroduceerd op de Zomerspelen.

In 1931 begon FITA met het houden van Wereldkampioenschappen Doel (target). Tot 1959 werden deze kampioenschappen jaarlijks gehouden, daarna tweejaarlijks. In dat jaar hield FITA het eerste Wereldkampioenschappen Veld (field). Sinds 2006 organiseert de organisatie ook de World Cup." (uit Wikipedia)
 
De afkorting "FITA" wordt tegenwoordig ook gebruik voor een wedstrijd die volgens het FITA reglement wordt georganiseerd. Er zijn Indoor FITA's en Outdoor FITA's. Bij een Indoor FITA schiet je twee rondes van 30 pijlen op 18m, op een 40cm blazoen. Bij een Outdoor FITA schiet je vier rondes van 36 pijlen, op vier verschillende afstanden, de twee langste afstanden op een 122cm blazoen, en de twee korte op een 80cm blazoen. De afstanden zijn afhankelijk van je leeftijdscategorie en de klasse waarin je schiet (dames / heren). De officiële FITA klassen beginnen bij "cadet", 13 t/m 16 jaar (op 1 januari). De meisjes moeten dan al 60-50-40-30 meter kunnen schieten, en de jongens zelfs 70-60-50-30. Als je jonger dan 13 bent, of als je wat later bent begonnen met schieten en de lange afstanden nog niet haalt, was het dus lastig om Outdoor FITA's te gaan schieten.
 
Daarom is ooit besloten om een speciale serie "Jeugd FITA's" te organiseren. Deze FITA's zijn net iets anders dan "gewone" FITA's. Ten eerste zijn er twee categorieën voor "aspiranten"; 10 jaar en onder, en 11-12 jaar. Zij schieten kortere afstanden (20-20-20 voor kinderen t/m 10 jaar, en 40-30-20 voor kinderen van 11 en 12 jaar). Ten tweede worden er maar drie afstanden geschoten.i.p.v. vier. Vier afstanden schieten betekent 6 proefpijlen + 4 X 36 pijlen = 150 pijlen - dat is best zwaar, vooral voor de jongste schutters, en een behoorlijke lange dag; drie afstanden is een mooie opstap om later ook vier afstanden te kunnen gaan schieten.
 
De Jeugd FITA's zijn dus bedoeld om alle jonge schutters, zodra ze 20m kunnen schieten, de kans te geven om Outdoor FITA's te schieten. Daarnaast zijn deze wedstrijden erg gezellig, omdat alle schutters jonger dan 20 jaar zijn en je dus veel schutters van je eigen leeftijd ontmoet. Sinds vorig jaar proberen we de jeugd FITA's nog leuker maken - hier kun je meer over lezen op de startpagina.